از جملۀ این راهکارها تصویب قوانین حمایت از حقوق خانواده در حوزۀ منابع انسانی مانند کاهش ساعاتکاری و تعطیلکاری، افزایش مرخصی زایمان، حقوق مادران و .... به شمار میرود.[1] قدم دیگری که در رابطه با حل این مشکل برداشته شده، طراحی و ایجاد شهرهای دوستدار خانواده است؛ شهرهایی که بستر و زمینهساز رشد و بالندگی و نیز آرامش و آسایش پدر و مادر به همراه فرزندانشان باشند.
هومدی[2] یک موسسۀ آلمانی است که در زمینۀ خرید و فروش املاک و مستغلات فعالیت میکند. این مؤسسه در سال 2017 با هدف ایجاد سهولت در زمینۀ پیشنهاد خرید و فروش املاک و مستغلات و نیز کمک به خریداران و فروشندگان، مطالعهای گسترده جهت دستیابی به شاخصهای تأثیرگذار در انتخاب محل سکونت برای خانوادهها انجام داده که به نتایج جالب توجهی در زمینۀ ارزیابی و رتبهبندی شهرهای دنیا از لحاظ تناسب با زندگی برای خانوادهها دست یافته است. [3].
روش انجام این مطالعه به این صورت بود که ابتدا از تعداد بیش از 100 پدر و مادر در خصوص مهمترین عوامل برای رشد خانواده در منظر شهری پرسش شده است. از این مصاحبهها این نکته دریافته شد که گرچه «مخارج زندگی» و «آلودگی» هر دو ملاحظات مهم والدین هستند، اما «مدارس خوب» و «توانایی خرید خانه»، اهمیت بیشتری دارند. با استفاده از پاسخ های این نظرسنجی، سرفصل شاخصهای مطالعه تعیین شد که شامل «زیرساختهای شهری»، «قوانین مربوط به زایمان و فرزندآوری»، «کیفیت مراقبتهای بهداشتی»، «میزان شادی»، «امکانات برای فعالیتهای کودکانه» و «امتیاز خبرگان» هستند. سپس شهرهای مختلف در سراسر جهان بر اساس این سرفصلها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته شده و 100 شهر به عنوان بهترین مکان برای زندگی خانوادهها تعیین گردیده است.
این مطالعه شامل زیرشاخصهایی از جمله «کیفیت آموزش»، «بیکاری» و «ایمنی» ، «فضای سبز»، «حمل و نقل» و «مقرون به صرفه بودن مخارج» است. برای اعتبار بخشیدن به مطالعه ، از 30،000 خبره و روزنامهنگار فعال در حوزۀ خانواده خواسته شده است تا شهرها را از حیث تناسب با رشد خانوادهها ارزیابی کنند. در انتها با استفاده از تمام این عوامل امتیاز نهایی هر شهر تعیین شده و رتبهبندی میان تمام شهرها براساس این امتیاز صورت پذیرفته است.
شهرهای کپنهانگ، اوسلو، زوریخ، استکهلم، هامبورگ، ونکوور، باسل، تورنتو، اشتوتگارت و مونیخ در رتبۀ 1 تا 10 این رتبهبندی قرار گرفتهاند. نکتۀ جالب توجه آن است که اکثر اینها، شهرهای بزرگ و پرجمعیت هستند که نظریۀ مناسب نبودن کلانشهرها برای زندگی خانوادهها را رد میکند چراکه کلانشهرها به دلیل وجود زیرساختهای حمل و نقل مناسبتر، مدارس باکیفیتتر، موزهها، پارکها و مکانهای تفریحی مختلف از ظرفیت فضای مطلوبتری برای خانوادهها برخوردار هستند.
[1] Family Friendly working. https://www.personneltoday.com/equality-diversity/family-friendly-working/
[2] Homeday
[3] Homeday. Best cities for families index 2017 (Internet). Homeday. 2017 (Cited 15 June 2021) Available from: https://www.homeday.de/en/family-index-international